© 2019 Unenlahja  

Uni ja nukkuminen

Erilaiset uneen liittyvät vaikeudet on ovat lapsiperheille valitettavan tuttuja. Vastasyntyneen uni on usein katkonaista ja se on täysin normaalia. Ongelmien ei kuitenkaan tarvitse jäädä osaksi elämää vaan unta voidaan muokata. Lapsen uni kehittyy jo melko varhaisessa vaiheessa aikuisen unen kaltaiseksi, jolloin läpi yön nukkuminen on mahdollista. Ensin olisi opittava nukahtamaan itsenäisesti. Itsenäisyys ei tarkoita, että lapsi olisi hylättävä ja eristettävä omaan huoneeseensa. Lähestymistapa riippuu perheen omista tavoitteista.  Niin elämäntilanteet, olosuhteet kuin perheenjäsenetkin ovat kaikissa perheissä omanlaisiaan eikä näissä asioissa ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa toimia. Tärkeintä onkin löytää omalle perheelle sopiva järjestely, jossa koko perhe saa riittävästi unta. Ongelma nukkumisessa on vain silloin jos perhe itse kokee tilanteen ongelmalliseksi.

Kukaan meistä ei ole parhaimmillaan

väsyneenä

Jos sopivaa järjestelyä ei ala löytyä ja unet jäävät vajaiksi, kannattaa hakea rohkeasti apua. Unenpuute ja väsymys alkavat nopeasti vaikuttaa koko elämään, jolloin pienemmätkin vastoinkäymisen tuntuvat ylitsepääsemättömiltä. Apua saatetaan kaivata esimerkiksi seuraavanlaisissa tilanteissa:

  • nukahtaminen on vaikeaa

  • jatkuvat heräilyt

  • yösyöttöjen vähentäminen tai lopettaminen

  • erilaiset nukkumisjärjestelyt ja niiden muutokset

  • epäsopiva vuorokausi rytmi

  • kauhukohtaukset

  • päiväuniin liittyvät vaikeudet

Usein ei voida nimittää yhtä selkeää ongelmaa vaan niitä on useita. Väsymys ruokkii nukkumattomuutta, jolloin ongelmat laajenevat lumipalloefektin lailla. Joskus pienen pieni muutos voi ratkaista ongelman ja toisinaan kierteen katkaisemiseksi on tehtävä töitä johdonmukaisesti pidempään. Lue lisää palveluista...