© 2019 Unenlahja  

March 27, 2019

March 9, 2017

Please reload

Viimeisin

Sujuvasti kesäaikaan

March 27, 2019

 

Tällä viikolla edessä olisi taas kellojen siirto. Kesäaikaan siirrytään lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.  Lapsen kannalta kesäaikaan ei kannata välttämättä sukeltaa noin vain. Olisi hyvä tiedostaa muutamia seikkoja, jotta siirto tapahtuisi mahdollisimman mukavasti. Erityistä huomiota olisi syytä kiinnittää lapsen päiväuniin siirtoa edeltävinä päivinä. Hyvin levänneen lapsen on helpompi mukautua muutoksiin kuin valmiiksi väsyneen ja univelkaisen. Kellojen siirtoon kannattaa ehdottomasti valmistautua ja miettiä mikä lähestymistätapa olisi omalle lapselle paras. Omasta tilanteesta riippuen voi valita jomman kumman alla esitetyistä vaihtoehdoista.

 

Vaihtoehto 1.

Kun halutaan pysyä normaalissa aikataulussa vaikkapa töiden, päivähoitojen tai harrastuksien takia. Siirrä aikataulua joka päivä herätyksestä alkaen 15 min aikaisemmaksi. On tärkeää aikaistaa koko päivän aikataulua eikä esimerkiksi vain nukkumaanmenoa. Tällä varmistetaan, että lapsi on illalla nukkumaan mentäessä tarpeeksi väsynyt pystyäkseen nukahtaamaan.

 

Esimerkki

Normaali aikataulu ennen aikaistusta

Herätys klo 07.00 ja nukkumaanmeno klo 20.00

 

Torstaina herätys klo 06.45 ja nukkumaanmeno klo 19.45

Perjantaina herätys klo 06.30 ja nukkumaanmeno klo 19.30

Lauantaina herätys klo 06.15 ja nukkumaanmeno klo 19.15

 

Kellojensiirto kesäaikaan eli 1 tunti eteenpäin

 

Sunnuntaina herätys klo 07.00 ja nukkumaanmeno klo 20.00  

Näin ollaan siirrytty kesäaikaan, mutta aikataulu on sama tuttu.

 

Vaihtoehto 2.

Jos lapsesi heräilee normaalistikin perheenne aikatauluun liian aikaisin, voi siirron suorittaa ns. kylmiltään, jolloin saa lapselle hitusen sopivamman heräämisajan.

 

Esimerkki

Jos lapsi herää normaalisti esim. klo 05.30, siirretään kellojen kerralla tunti eteen päin yöllä lapsen nukkuessa. Näin kellojen siirron jälkeen lapsen heräämisaika olisikin klo 06.30.  Huomiothan, että aikaiseen heräämiseen vaikuttavat monet seikat eikä yksin kellojen siirto välttämättä ratkaise ongelmaa!

 

Huomio myös, että uuteen aikaan sopeutuminen tyylistä riippumatta ottaa aikaa. 

 

VinkkiVinkki!

Sisäinen kello pyrkii taistelemaan kellojen siirtoa vastaan. Kehoa voidaan auttaa ymmärtämään uutta aikaa tahdistamalla päivää valon ja pimeyden vaihteluilla. Iltarutiinien aikana voi jo himmentää valaistusta ja laittaa verhoja kiinni, jolloin keho alkaa valmistautua nukkumiseen luontaisesti (”unihormoni” melatoniini).  Aamulla puolestaan reippaasti valot päälle, verhot auki ja mahdollisimman paljon altistusta luonnonvalolle, jolloin unihiekat saadaan nopeasti pois silmistä ja uusi päivä lähtee energisesti käyntiin.

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Please reload

Seuraa
Please reload

Tunnisteet
Please reload

Arkisto
  • Facebook Basic Square