© 2019 Unenlahja  

March 27, 2019

March 9, 2017

Please reload

Viimeisin

Unen tärkeys

March 9, 2017

 

Uni on ihmisen perustarve. Se on aivan välttämätön kasvun, kehityksen ja niin fyysisen kuin psyykkisenkin terveyden kannalta. Nukahtaminen on täysin opittavissa oleva taito, joka vaatii otollisten olosuhteiden luomista, vanhemman tukea ja myöhemmin (yli 6kk iässä) mahdollisesti varsinaista harjoittelua. Riittävän unen takaaminen onkin yksi vanhemman monista tehtävistä, eikä aina aivan helppo sellainen.  Usein kuuleekin olettamuksen, että lapsi oppii nukkumaan ajan kanssa sitten, kun on siihen valmis. Mutta tuskin lapsi lukion matematiikkaakaan oppii ilman harjoittelua?  Matematiikan luontaisia kykyjä voikin odotella joitakin vuosia pidempään, mutta riittävä uni on tärkeää syntymästä saakka. Vastasyntyneena vauvat nukkuvatkin suuren osan päivästään, mutta pienissä pätkissä unenrakenteen ja tiheän ruokailurytmin takia. Tuolloin uni on vielä kevyttä ja vauva nukahtaakin monesti paikkaan kuin paikkaan melusta välittämättä.

 

On siis epärealistista ajatella, että vastasyntynyt nukkuisi yönsä yhteen pötköön. Niin voi toki käydä, mutta sellaista ei voida vielä varsinaiseti odottaa. Yhtä epärealistinen on ajatus siitä, että vanhempien tulisi jaksaa katkonaisia yöunia vuosi vuoden perään ja samalla onnistua olemaan hyvä vanhempi, puoliso, työntekijä ja ties mitä muuta. Vaikka ei haluaisi suorittaa lapselleen ikinä yhtään minkäänlaista unikoulua, voi silti opetella luomaan nukkumiselle mahdollisimman optimaaliset olosuhteet. Tälläisiä toimia kutsutaan unihygieniaksi ja niihin voi alkaa keksittyä enemmän vuorokausirytmin hahmotuttua noin kolmen kuukauden iässä. Pelkästään unihygienialla voidaan usein saavuttaa paljon eheämmät unet. 

 

Vaikka "mummit ja kummin kaimat" kertoisivat kuinka hekin silloin aikanaan valvoivat vuosikausia, teidän perheen ei tarvitse.  Siitä ei saa jälkeen päin mitalia eikä minkäänlaista kunniamainintaan. Päinvastoin! Sitä päätyy vain itse jakamaan kokemaansa kurjuutta eteen päin ja samat olettamukset jatkavat sitkeästi kulkuaan. Kannattaa siis muistaa, että tarpeeksi pitkä yhtä jaksoinen uni on tärkeää niin vanhemmalle kuin lapsellekin eikä katkonaisten öiden tarvitse kuulua lapsiperheen arkeen loputtomiin. Elämä on kaikessa hektisyydessään tarpeeksi kuluttavaa ilman jatkuvaa väsymystäkin. Kannattaakin muuttaa niitä asioita, joihin on mahdollista vaikuttaa. Ihan koko perheen hyvinvoinnin vuoksi. 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Please reload

Seuraa
Please reload

Tunnisteet
Please reload

Arkisto
  • Facebook Basic Square